Educatie prin joaca

Copiii au o meserie pe care o indragesc foarte mult, si anume: JOACA. Prin joaca ei invata despre ei insisi si despre lumea ce-i inconjoara. De la bebelusi la copii, ei invata, cresc si isi exprima creativitatea prin joc.

Cand un bebelus de 3 luni vede un obiect, el nu-l poate prinde inca cu manuta. Deocamdata incearca sa-si controleze bratele si sa masoare cu ochii distanta pana la obiect. Dar in scurt timp, va reusi sa vada la o distanta mai mare, sa prinda obiectul si sa-l aduca catre el. Acest nivel de coordonare se dezvolta cu timp si practica. Parintii pot ajuta prin incurajari si prin achizitionarea de jucarii apropriate varstei bebelusului.

De-a lungul copilăriei, jocul ajuta la dezvoltarea abilităţilor fizice, cognitive, de vorbire, şi de inţelegere a limbajului. În timp ce sunt absorbiti de joc, copiii stabilesc prietenii, isi construiesc stima de sine şi invata noi modalităţi de a rezolva probleme. Aceasta este una dintre marile bucurii ale vietii: sa privesti copii fericiti angajati în joc.

Tendinta naturala a copiilor de a se juca, le imbogateste dezvoltarea lor fizica, emotionala, sociala, senzoriala si intelectuala.
Este important pentru parinti sa inteleaga diversele modalitati prin care copiii invata si cresc prin joc:

1. Dezvoltare fizica:
Alergarea, escaladarea, pedalarea tricicletelor sunt activitati care cresc puterea si mobilitatea muschilor. Pe masura ce copiii devin mai abili si-si controleaza mai bine propriul corp, obtin satisfactii mai mari din jocul fizic. Activitatile motorii fine cum ar fi desenul, pictura, contructiile cu cuburi de lemn, insiruirea margelelor, ajuta la dezvoltarea acuitatii vizuale si a dexteritatii. Aceste abilitati dobandite prin joc vor fi de mare ajutor in viata de zi cu zi: pentru actiunea de a manca singuri, la scris, pentru a se imbraca singuri, etc...

2. Echilibru emotional:
Este uşor sa recunoasteti bucuria exprimată pe fata copilului dumneavoastră atunci când el este fericit angajat în joc. În timpul jocului solitar el poate cadea la un acord cu unele din experienţele sale reale, prin intermediul jocului de rol. Deasemenea, jocurile de ordonare, triere, clasificare, pot avea un efect calmant asupra copilului. Primele experiente de lectura a cartilor cu imagini, alaturi de parinti, sunt de asemenea o forma de joc linistit.
Psihologul Sigmund Freud a afirmat că jocul este esenţial pentru copii pentru a ajuta la ameliorarea sentimentelor de griji şi de tensiune. De exemplu, practicarea unui sport fizic, sau jocul cu păpuşi sau camioane este o solutie sanatoasa dpdv emotional pentru orice sentimente de gelozie sau de conflict la sosirea unui frate nou-născut. Jocul este o activitate relaxanta, care promovează echilibrul emoţional, elibereaza tensiunile, şi ii poate ajuta pe copii la reorientarea pozitiva a emotiile lor. Prin joc, copiii pot intelege mai bine sentimentele proprii dar si pe cele ale altora.

3. Dezvoltare intelectuala:
Joaca este o parte importantă a dezvoltării creierului. Atunci când bebelusii descopera degetele de la picioare si de la maini, ei au găsit primele lor jucarii. Deoarece folosesc simţurile lor de atingere, vedere si auz, ei construiesc astfel sabloane în creier care stau la baza dezvoltării intelectuale. Când se joaca, copiii se confruntă cu multe concepte noi, cum ar fi cantitatea, marimea, forma, distanta, timp, sunet, şi textura. Diferite tipuri de jucării oferă diferite tipuri de provocări intelectuale. Jocurile de potrivire şi puzzle-urile perfecţioneaza aptitudinile de memorare. Sortarea geometrică îi ajută pe copii să identifice culori si forme geometrice. PlanToys ® Colecţia preşcolar are multe alte jucării unice de sortare şi de numărare. Cand copiii se joacă, ei stăpânesc concepte noi, încrederea lor creşte, si sunt dornici de a aborda mai multe experienţe de învăţare. Jucăriile care oferă oportunităţi pentru rezolvarea problemelor, care stimuleaza creativitatea, imaginaţia, contribuie la dezvoltarea intelectuală.

4. Maturitate sociala:
La varste mici, copiii se bucură de jocul de unul singur, dar pe masura ce se maturizeaza, ei doresc sa se joace in grupuri. Atunci când copiii sunt capabili sa-si aştepte rândul de exemplu şi sa imparta, ei se alătura mult mai usor copiilor din alte grupuri. Ei învaţă treptat ce inseamna un compromis, să coopereze, sa fie de acord, sa ierte, şi să facă alegeri. În schimb, se pot bucura de placerea de experienţe comune si de prietenii. Acestea sunt cateva chei pentru a dezvolta competente sociale si pentru a deveni adulti bine integrati in societate. Jocurile care necesită să se urmeze reguli, stabilesc o bază solidă pentru disciplina de sine şi pentru onestitate.

5. Imbogatirea vocabularului:
Joaca îmbunătăţeşte competenţele lingvistice în mai multe moduri. Jocul "Make-Believe" este foarte verbal şi le permite copiilor să practice folosind cuvinte care exprimă sentimentele şi intenţiile lor. Cu ajutorul jocului de rol ei pot descrie acţiuni şi pot face diferenţa dintre trecut, prezent sau viitor. Invatarea cântecelelor, a poeziilor, şi jocurile de tipul intrebare - raspuns îmbunătăţesc abilităţile de ascultare, de înţelegere şi limbajul expresiv.Bebelusi Jucarii - Zornaitoare.   Plusuri.   Veioze.   Baie.   Cutiute muzicale Balerine.   Zane.   Alte personaje.   Cu magneti.   Cu manivela.   Jucarii de plimbat Tras.   Impins.   Premergatoare.   Jucarii educative Litere si cifre.   Forme si culori.   Experimente.  
Jucarii de coordonare Indeminare .   Jucarii de construit Din Lemn.   Papusi si figurine Papusi.   Creativitate Pictura.   Desen.   Plastilina.   Nisip.   Cu magneti.   Origami.   Tabla - Creta.   Stickere - Abdtibilduri.   Diverse.   Popsine.  
Vehicule Din lemn.   Din metal.   Circuite trenuri - masini Circuit.   Casute din lemn Casute de papusi.   Mobilier.   Familii de papusi.   Accesorii.   Jocuri IQ games.   Jocuri de masa (boardgames).  
Puzzle Din lemn.   Din carton.   Magnetice.   Bucatarie accesorii Mobilier.   Legume si fructe.   Accesorii.   Instrumente muzicale Instrumente muzicale.   Jucarii de exterior De plimbat.   Trotinete, biciclete.   Pentru nisip.   Activitati sportive.   Diverse.  
Decor camera Litere.   Glob Poze.   Papetarie Carnet.   Creativitate.   Caluti din lemn Caluti din lemn.   Accesorii Ceas.   Umbrela.   Diverse.  
Scoala Penare si truse.   Ghiozdane ergonomice.   Rucsacuri .   Rucsacuri Gradinita.   Rucsacuri Trolley.   Lunch Box.   Halloween Costume Adulti.   Costume Baieti.   Costume Fete.   Accesorii.