Ce inseamna « respect pentru mediul inconjurator » cand e vorba de o jucarie?

Fabricarea unui produs genereaza un impact supra mediului. Obiectivul fabricarii ECO este de a reduce acest impact, pastrand in acelasi timp calitatea produsului.

Fabricarea ECO integreaza deci mediul inconjurator in toate fazele procesului de fabricatie: concepere, achizitia materiilor prime, fabricatia, utilizarea si eliminarea deseurilor. Toate acestea, pentru a reduce consumul de apa, energie, materii prime, precum si pentru a reduce poluarea apei si a aerului.

Doua tipuri de elemente va pot ajuta sa alegeti un produs conceput in mod ecologic:

  • Materiile prime. Trebuiesc privilegiate jucariile fabricate din:

    • materii care sunt reciclate si reciclabile ca hartia si cartonul

    • produse naturale, chiar BIO, ca lemnul certificat (FSC – Forest Stewardship Council sau PEFC – Pan European Forest Certification) si necolorat, si ca cernelurile vegetale sau ca bumbacul biologic

    • fara substante toxice (acizi, clor sau solvent)


  • Eticheta prezenta pe jucarii (conform normei ISO 14001) garanteaza respectarea exigentelor relative la protectia mediului

Pentru a intelege cum o jucarie poate fi fabricata in mod ecologic, in lista de mai jos gasiti o rapida trecere in revista a materiilor prime ecologice care pot interveni in fabricarea unei jucarii / a unui joc.

Materii prime naturale

Ca o regula generala, trebuiesc privilegiate materialele naturale, ca lemnul de exemplu, dar si inul, canepa, bambusul, iuta, trandafirul, ...


Materialele naturale si plantatiile absorb CO2, unul dintre pricipalele gaze cu efect de sera: de exemplu, padurile captureaza importante cantitati de CO2, care sunt apoi stocate timp de decenii in produsele fabricate din lemn.

Pe de alta parte, materialele naturale sunt biodegradabile, ceea ce diminueaza poluarea legata de tratamentul lor la sfarsitul vietii.

Aceste materiale inlocuiesc cu succes deci produsele de sinteza ca plasticul, care este poluant, cu greu biodegradabil si care provine din derivati petrochimici non-reciclabili.

Lemnul

Lemnul este o materie prima naturala.

Trebuie privilegiat lemnul certificat PEFC sau FSC. Aceste doua norme garanteaza caractere de etica, sociale si ecologice a cultivarii si a taierii lemnului. Produsele certificate cu aceste 2 norme raspund unor caiete de sarcini clare, transparente si verificate de catre organisme independente.

Aceste norme interzic taierea ilegala si exploatarea tipurilor de arbori protejati, si impun angajamente ferme in ceea ce priveste intretinerea, amenajarea si taierea padurilor.

Adezivii ecologici

Adezivii utilizati pentru asamblarea produselor, in special a ambalajului, nu trebuie sa contina acizi, si nici solventi care sunt produsi nocivi pentru mediu.Plastic reciclat

Daca pentru anumite jucarii materialele plastice sunt necesare, trebuie privilegiat plasticul reciclat.

Fiecare tona de plastic reciclat permite economisirea a 700 Kg de petrol brut!

Energii Alternative

Daca jucaria necesita alimentare cu electricitate, ar trebui sa privilegieze o sursa de energie alternativa, ca cea solara de exemplu, prin prezenta unor mici panouri solare.

In caz contrar, jucariile ce functioneaza cu baterii, sunt de evitat, in favoarea unei jucarii ce se alimenteaza pe sector.

Producerea bateriilor consuma multe materii prime si energie. De altfel, bateriile care se trasnforma rapid in deseuri, contin metale grele foarte toxice.

Daca din nefericire jucaria propune o alimentare cu baterii, trebuiesc alese baterii reincarcabile, care au o durata de viata de 5 ani si pot fi reincarcate de mai bine de 1000 ori.Exemplu de jucarii ecologice : Plan Toys

Jucariile Plan Toys, nu sunt numai ecologice, dar si echitabile.

Acest fabricant din Tailanda este primul fabricant de jucarii din lume ce foloseste lemnul arborelui de cauciuc. Lemnul folosit nu este supus niciunui tratament chimic si provine din copacii care nu mai produc seva de latex. (copacii sunt taiati aproximativ in jurul varstei de 25 ani, iar in ultimii 3 ani de viata, pamantul nu mai este fertilizat). Plan Toys a deschis in urma cu 30 ani calea catre un echilibru ecologic. Intradevar, in trecut, acesti copaci erau taiati si arsi pentru a fi transformati in carbuni.

Mai mult, lemnul nu sufera nici un tratament chimic impotriva insectelor. Astfel, pentru a devansa atacurile insectelor, fabrica de jucarii PlanToys este instalata in mijlocul plantatiilor. Odata taiati, copacii sunt uscati imediat in cuptoare speciale pentru a eradica orice insecta sau bacterie, si pentru a inlatura umiditatea.

In fine, Plan Toys utilizeaza numai materiale ecologice. Societatea a creat si brevetat un adeziv E-Zero, fara formaldehide. Culorile sunt pe baza de apa, netoxice pentru copii si pentru mediu. Ambalajele sunt fabricate din hartie si carton reciclate si imprimeurile sunt pe baza de cerneala din seminte de soia.

Astfel, Plan Toys este certificata ISO14001 (sistem de management a mediului)

In ceea ce priveste subiectul echitabilitate, societatea Plan Toys creeaza programe de lucru si de actiuni sociale, pentru a ajuta populatia locala sa-si amelioreze nivelul de viata.

Norma SA8000: Plan Toys este primul fabricant de jucarii din lemn care a obtinut aceasta norma pentru raspundere sociala si etica. Calitatea vietii salariatilor este crescuta prin oferirea de oportunati egale tuturor.

NOTA:

Astazi, 75% dintre jucariile vandute in lume sunt fabricate in China. Dupa scandalul culorilor ce contin plumb, multi oameni se reorienteaza catre jucariile ecologice, ce nu contin nici un produs chimic si fabricate de cele mai multe ori din materii prime durabile.

Copiii mici duc totul la gura. Trebuie deci avut grija sa nu ajunga la produse periculoase si mai ales jucariile trebuie alese cu atentie. Jucariile ecologice sunt mai scumpe decat jucariile conventionale, dar sunt de o buna calitate si au durata de viata mai lunga. Mai mult, pot fi transmise din generatie in generatie, creandu-se astfel o legatura afectiva.

Solutia ar fi poate sa cumparam mai putin si sa alegem mai bine?


Ghid de cumparaturi pentru jucarii ecologice

Tipuri de jucarii Jucarii toxice de evitat Jucarii de privilegiat
Jucarii din lemn Jucariile din lemn contraplacat care pot contine formaldehide, ale caror vopseluri pot contine plumb Jucariile din lemn brut, non tratat, necolorat, sau colorat cu vopseluri non toxice, rezistente la saliva.
Papusi Papusi de plastic imbracate si /sau continand elemente electronice ce contin numeroase substante chimice (ftalati, coloranti ce contin azot..) Papusile din material textil sau din bumbac, de preferinta organic.
Papusile in miniatura ce sunt considerate articole de decor: limitele fixate de reglementatia jucariilor nu le sunt aplicate.
Plusuri si doudou Plusurile cu par lung sau care sontin in interior fibre sintetice care sunt susceptibile sa contina alergeni si incetinitori de flacari bromati Produsele din fibra naturala sau BIO, de preferinta certificate Oeko -TEX, care garanteaza ca sunt fara substante toxice
Vopseluri si cosmetice Produsele parfumate care pot declansa alergii Produsele cu coloranti naturali, cerneluri vegetale si fara conservatori.
Carioci, acuarele, plastilina sau kituri de machiaj fara eticheta ECO, cu coloranti sintetici, ce pot contine bariu, plumb, formaldehide sau ftalati. Carioci si acuarele ale caror solvanti toxici au fost inlocuiti de apa si coloranti alimentari.

Creioane colorate din lemn certificat FSC, natur, si a caror mina nu contine metale grele.
Jucarii de plastic Jucariile de plastic PVC suplu sau gonflabil care contin ftalati pentru a face plasticul mai moale. Jucariile care poarta eticheta “fara PVC” sau “fara ftalati”
Jucarii electronice Jucariile electronice si cu baterii care pot contine incetinitori de flacari bromati. Jucariile electronice fara baterii care utilizeaza o sursa de energie regenerabila sau mecanica.

Tabel realizat cu ajutorul ghidului WECF Franta – noiembrie 2009

Bebelusi Jucarii - Zornaitoare.   Plusuri.   Veioze.   Baie.   Cutiute muzicale Balerine.   Zane.   Alte personaje.   Cu magneti.   Cu manivela.   Jucarii de plimbat Tras.   Impins.   Premergatoare.   Jucarii educative Litere si cifre.   Forme si culori.   Experimente.  
Jucarii de coordonare Indeminare .   Jucarii de construit Din Lemn.   Papusi si figurine Papusi.   Creativitate Pictura.   Desen.   Plastilina.   Nisip.   Cu magneti.   Origami.   Tabla - Creta.   Stickere - Abdtibilduri.   Diverse.   Popsine.  
Vehicule Din lemn.   Din metal.   Circuite trenuri - masini Circuit.   Casute din lemn Casute de papusi.   Mobilier.   Familii de papusi.   Accesorii.   Jocuri IQ games.   Jocuri de masa (boardgames).  
Puzzle Din lemn.   Din carton.   Magnetice.   Bucatarie accesorii Mobilier.   Legume si fructe.   Accesorii.   Instrumente muzicale Instrumente muzicale.   Jucarii de exterior De plimbat.   Trotinete, biciclete.   Pentru nisip.   Activitati sportive.   Diverse.  
Decor camera Litere.   Glob Poze.   Papetarie Carnet.   Creativitate.   Caluti din lemn Caluti din lemn.   Accesorii Ceas.   Umbrela.   Diverse.  
Scoala Penare si truse.   Ghiozdane ergonomice.   Rucsacuri .   Rucsacuri Gradinita.   Rucsacuri Trolley.   Lunch Box.   Halloween Costume Adulti.   Costume Baieti.   Costume Fete.   Accesorii.